Nuotiolla: Menneisyyden vangit? đŸ”„

Varmaan lÀhes jokaisen menneisyyteen liittyy asioita, jotka eivÀt ole niin hauskoja. Sellaisiakin asioita, joista on vaikea pÀÀstÀ irti.

Paljon kysymyksiÀ

Usein olen ajatellut, miksi jotkut ihmiset vetoavat tÀmÀn hetken ongelmissaan lapsuuteen / nuoruuteen, jossa oli se, tÀmÀ ja tuo asia huonosti. Onko ihminen menneisyytensÀ vanki? Eikö jokainen tahtoisi pÀÀstÀ vapaaksi moisesta vankilasta? Miten ihmeessÀ aikuinen ihminen voi aina vaan vedota johonkin Àidin tai isÀn (tai jonkun muun) lapsuusaikana sanomaan asiaan? Paljon kysymyksiÀ vailla vastauksia.

Mennyt on mennyt!

Arvaan nyt monen mielessĂ€ kulkevan ajatuksen: HyvĂ€hĂ€n sinun on puhua… Onko? MistĂ€ tiedĂ€t, ettei minun lapsuudessani tapahtunut mitÀÀn ikĂ€vÀÀ? PienenĂ€ vinkkinĂ€ vain: sairastamani polio ei ollut mikÀÀn leikin asia ja kokemani vĂ€kivalta ja laaja-alainen syrjintĂ€ jĂ€ttivĂ€t kyllĂ€ jĂ€lkensĂ€. Mutta, jos olisin jÀÀnyt sen (ja myöhemmĂ€n p:n) valtaan, en olisi jaksanut elÀÀ.

Minulla oli kaksi omaa ratkaisua asiaan:
1. Sisulla eteenpÀin; nÀytin, ettÀ pÀrjÀÀn kyllÀ huonosta kohtelusta ja vammastani huolimatta.
2. PÀÀtös elÀÀ tÀssÀ ja nyt nenu kohti tulevaa muistaen, ettÀ mennyt on mennyttÀ.
En sano, ettÀ kaikki olisi sujunut aina helposti, mutta sen sanon, ettÀ en ole aikuisena vedonnut vaikeaan lapsuuteen tms. SitÀpaitsi koen, ettÀ kaikki kokemani oli erÀÀnlaista valmistautumista tulevaan ammattiini, jossa törmÀsin satoihin ihmisiin, jotka taistelivat menneiden asioiden kanssa.

Asenne ratkaisee

Minusta on todella tĂ€rkeÀÀ, ettĂ€ jo lapsuudesta alkaen opetellaan ratkaisemaan ongelmat niin, ettei niiden anneta vangita mieltĂ€mme. Ihminen, jolla on kyky löytÀÀ ratkaisu ja sen jĂ€lkeen niputtaa ongelma pysyvĂ€sti pois mielestÀÀn, pĂ€rjÀÀ elĂ€mĂ€ssĂ€ hyvin. Ongelmanratkaisutaidon tulisi kuulua peruskoulun pakolliseen oppimÀÀrÀÀn jo kauan esittĂ€mĂ€ssĂ€ni oppiaineessa nimeltĂ€ ”ElĂ€mĂ€ntaito”.

Vastaa

TÀytÀ tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisÀÀn:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissĂ€. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissĂ€. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissĂ€. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttÀ palveluun %s